Nieuws

Help statushouders aan een werkstage!

Buro Bilan en de gemeente Tilburg gaan samen de uitdaging aan om talentvolle en ambitieuze statushouders te helpen bij het vinden van een werkstage of wie weet zelfs een betaalde baan.

Zoals u waarschijnlijk weet heeft Buro Bilan sinds vorig jaar juni een Syrische vluchteling in dienst voor de duur van een jaar. Hij heet Bassel Kurdi, heeft een HBO-opleiding accountancy afgerond in Syrië en Egypte en was daar enkele jaren werkzaam bij een internationaal bedrijf als office en marketing manager. Bij ons kantoor heeft hij de functie van administratiebeheerder en is verantwoordelijk voor het controleren en verwerken van administraties van onze klanten, maakt voorbereidingen voor managementrapportages en is erg handig met automatiseringsoplossingen en het maken van overzichten in Excel. Hij is zeer gemotiveerd, spreekt inmiddels goed Nederlands, vordert snel met zijn inburgeringscursus en wil graag aan het werk blijven. Helaas heb ik momenteel niet de ruimte om hem een nieuw contract aan te bieden.

In de afgelopen periode van bijna een jaar heb ik vaker verzoeken gekregen van vluchtelingen, inmiddels statushouders, om hen te ondersteunen of helpen bij het zoeken van een baan of het opzetten van een eigen onderneming. Dat is allemaal niet eenvoudig. Er zijn heel veel regels waaraan voldaan moet worden en deze groep werkzoekenden loopt meer dan anderen aan tegen de angst en twijfel bij instanties en opdrachtgevers over hun kennis en kunde. Een sollicitatie wordt snel afgewimpeld omdat dit teveel tijd en geld zou kosten.
Maar uit ervaring durf ik te stellen dat er goede subsidieregelingen zijn, werkstagemogelijkheden en tijdelijke contractmogelijkheden zijn waardoor het toch loont om deze zeer gemotiveerde mensen ervaring en kennis op te laten doen op de Nederlandse arbeidsmarkt.
Naar mijn mening is het haast noodzakelijk dat zij middels een “kruiwagen” geïntroduceerd worden bij een potentieel werkgever/opdrachtgever.
Om die reden ben ik met de gemeente Tilburg in contact getreden met de vraag of we in gezamenlijkheid een traject kunnen opzetten voor deze groep, extra moeilijk bemiddelbare, werkzoekenden.

Ik heb stoutmoedig beweerd dat onder onze klanten en relaties minimaal 25 ondernemers te vinden zijn die bereid zijn om te onderzoeken of zij een dergelijke rol op zich willen en kunnen nemen. Dat wil zeggen dat zij niet per se zelf werkgever hoeven te zijn, maar in hun netwerk misschien wel kansen en mogelijkheden zien voor een statushouder.

Ik heb uit onze klanten en relaties een brede selectie gemaakt en naar een diverse samenstelling gezocht (kunstenaars, grafisch vormgevers, bouwbedrijven, meubelmakers, accountants, architecten, non-profit-instellingen e.d.). Ruim 80 van onze relaties heb ik inmiddels al benaderd.

Samen met de gemeente Tilburg hebben we een informatie- en speeddate-sessie bedacht. Na een openingswoordje van mij en een korte inleiding door Krista van der Heijden (gemeente Tilburg) zullen ongeveer 30 tot 50 statushouders aanschuiven die graag in gesprek gaan met potentiële opdrachtgevers of “kruiwagens” die passen bij hun kennis en ervaringsveld waarop ze zijn geselecteerd. We hopen dat er na een paar rondes een aantal matches ontstaan, contacten gelegd worden, afspraken gemaakt worden voor een vervolggesprek of anderszins.

We sluiten de middag af met een borrel en een klein hapje. Als het mooi weer is zou een en ander buiten kunnen plaatsvinden in de tuin/patio van het klooster Rooi Harten aan de Bredaseweg 204-01 waar wij gevestigd zijn. Bij minder mooi weer staan de kantoorruimtes van Buro Bilan en van Forum Architecten & Planners tot onze beschikking.

Een van de wethouders van de gemeente Tilburg zal proberen aanwezig te zijn en er zal uitgebreid aandacht worden besteed in de pers aan deze vorm van maatschappelijk en sociaal ondernemen.

De Rabobank is bereid gevonden om een deel van de kosten voor deze middag voor hun rekening te nemen en zowel Buro Bilan als Forum Architecten stellen hun ruimtes en personeel gratis beschikbaar.

Het zou fantastisch zijn als we meer dan 25 ondernemers bereid vinden om hierbij aanwezig te zijn.

Mocht u nog niet door mij benaderd zijn, en wel graag aanwezig willen zijn, dan bent u natuurlijk van harte welkom. De officiele uitnodiging kunt u hier  downloaden (de bewegwijzering naar ons kantoor hier ). Als u aanwezig wilt zijn vernemen we dat graag op zo kort mogelijke termijn. U kunt hiervoor een mailtje sturen naar sjaak@burobilan.nl.

U kunt ook nog even vooraf bellen als u nog wat meer informatie wilt ontvangen: 013-5358778.

Ik reken op u. Wees welkom.

Met vriendelijke groet,

Sjaak Beirnaert